eveliinaheinaluoma

Työttömälle oikeus HSL-alennukseen

  • Työttömälle oikeus HSL-alennukseen

Helsinki on ihana kaupunki asua ja työskennellä. Helsinkiläisille on tarjolla monenlaisia asuinympäristöjä ja pääkaupungissa liikkuminen on järjestetty hyvin, vaikka aina on varaa parantaa. Tällä hetkellä en voisi kuvitella mitään muuta kaupunkia, jota haluaisin kutsu kodikseni.

Helsinki on kuitenkin kallis paikka asua, erityisesti jos on osa-aikatöissä, opiskelija tai työtön. Pääkaupunkiseudulla asumiseen kuluu jo nyt merkittävä osa tuloista. Julkinen liikenne on kallistunut ja ilman alennuksia matkakortille ladattu kuukausilippu Helsingissä maksaa 52,40 euroa. Tämä on iso summa, jos et ole kokoaikatyössä. Tällä hetkellä HSL myöntää opiskelijoille oikeuden 50 prosentin suuruisen alennuksen matkalipun hintaan. Työttömällä ei kuitenkaan ole oikeutta alennuslippuun.

Helsingin tulisikin mahdollistaa työttömälle oikeus alennukseen julkisen liikenteen matkustamisessa. Omalla kohdallani törmäsin tähän ongelmaan jäädessäni työttömäksi vuoden 2015 syksyllä. Opintoni olivat loppuneet muutamaa kuukautta aiemmin ja yhtäkkiä jouduinkin työttömänä maksamaan täyden matkakortin hinnan. Matkakortti oli välttämättömyys, koska jotenkin työhaastatteluihin piti päästä.

Alennus olisi mahdollista myöntää kuukausi kerrallaan ja TE-toimiston lausunnon perusteella. Alennus olisi mielestäni myös perusteltua siitä syystä, että nuorten työttömien määrä Helsingissä on kasvanut viime vuosina. Julkinen liikenne on todennäköisin vaihtoehto nuorelle helsinkiläiselle. On kohtuutonta, että tulevaisuuden ollessa epävarma, joudut pohtimaan, onko sinulla varaa liikkua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Työtön tarvitsee työtä, eikä mitään alennuksia!

Pekka Pylkkönen

Eikös tuo taas lisää kannustinloukkua 25€:lla kuussa? Tai oikeastaan enemmälläkin kun se lippu pitää maksaa nettopalkalla.

Tämän takia kukaan ei hallitse Suomen sosiaaliturvasysteemiä kun etuja tippuu joka luukusta. Säätäminen on tehty mahdottomaksi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Lisää etuja työttömille ja samalla lisää töitä töissäkäyville(kiky). Jos etuja luo, niin kannattaisi ehkä ottaa mukaan etuun sekin, joka oikeasti kustantaa edun. Tietenkin poikkeustapauksina voidaan pitää heidän auttamista, joilla on oikeasti joku fyysinen vamma tai muu elämää haittaava asia, johon tarvitaan yhteiskunnan apua.

Huom. raha ei siis tule töpselistä ja kaikki edut tarkoittavat lisää töitä jollekin tai lisää lainaa, joka tarkoittaa lopulta entistä enemmän töitä jollekin.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Selviätkö siitä 6 minuutin pidennyksestä? Yritä pitää ansaittu 12. Kahvitauko päivän aikana. Tai käy röökillä.

Käyttäjän SakariLnn kuva
Sakari Lönn

Hyvä ja kannatettava idea, mutta johtanee suoraan lipunkorotuspaineisiin, koska muodostuva kustannus täytyisi kattaa täyden hinnan maksavilla. Näin ollen kaikki kärsisivät. Myös työttömät. Työttömien kokonaismäärä ei ole ihan pieni HSL-alueella ja eiköhän heistä (meistä) suurin osa käytä pääasiallisena matkustusmuotonaan julkista liikennettä.

Jos työllisten ja työttömien suhdeluku olisi parempi, niin voisi olla toteuttamiskelpoinenkin juttu.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Työttömyyttä on tuettava kaikin keinoin, jos halutaan rampa yhteiskunta ja toimintakyvyttömät kansalaiset.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Hinta tulee nousemaan nopeasti vielä ainakin 10%. Jollain kaikki älyttömät projektit, metrot, yms. pitää rahoittaa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Aluelippulataus on 20 % peruspäivärahasta joten työssäkävijöiden on turha nälviä pummeista. Asia ei minua hetkauta mitta kun vierestä näkee että perheessä on yks matkakortti ja lääkkeet jää ostamatta niin noi kommentit on typeryydessään avaavia.
Saako kaikki tosiaan äänestää?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Puoluetausta olikin tae ehdotuksesta. Mistä keksit juuri HSL:n lipun. Seuraavaksi sitten kunnallisvaaleihin ehdokkaaksi ! Eikö koko maassa pitäisi järjestää yleinen alennus % kaikista julkisista maksuista ?

Työssäkäyvät pienipalkkaiset ottavat varmaan mielellään nämä alennukset hartioilleen maksamalla lippujen hinnankorotukset. Hyvätuloiset eivät julkisia palveluja käytä.

Kolmanneksi järjestelmän ylläpito ja byrokratia maksaisi jo satojatuhansia euroja vuodessa. Opiskelija on opiskelija, eläkeläinen on eläkeläinen ja invalidi on invalidi, statuksena pysyvä, mutta miten jaat työttömän tai osa-aikaisen statuksen kuukauden jokaiselle päivälle vedenpitävästi.

Tasa-arvoa kannattavalle tämä on tietysti ihanne ehdotus, mutta tämä luo eriarvoisuutta. Työtömällä voi olla enemmän varallisuutta kuin minimipalkalla puurtava ja niin aktiivista työtöntä en ole kuullut olevan, että useita kertoja päivässä työtä on hakemassa julkisilla kulkuneuvoilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Helsingin tulisikin mahdollistaa työttömälle oikeus alennukseen julkisen liikenteen matkustamisessa."

Miksei myös alennus kaikista muista julkisen puolen kuluista siten, että saadaan työttömyyskorvaus efektiivisesti työpalkan tasolle?

Toimituksen poiminnat