eveliinaheinaluoma

Yleisturva tarjoaa vastauksen sosiaaliturvan ongelmiin

  • Yleisturva tarjoaa vastauksen sosiaaliturvan ongelmiin

Tällä hetkellä käsillä on paljon yhteiskunnallisia ilmiöitä ja muutoksia, joihin poliittisten puolueiden on vaikea muodostaa yksiselitteistä kantaa. Näistä yksi esimerkki on työelämä ja työnteon muutos.

Sosiaaliturva ja sen muuttaminen vastaamaan paremmin tätä päivää on kuitenkin asia, johon poliittiset päätöksentekijät voivat vaikuttaa. Se on myös asia, joka vaikuttaa suoraan ihmisten pärjäämiseen elämän murroskohdissa. Ihmisten toimeentulosta huolehtiminen on asia, josta sosialidemokraateilla on erityinen vastuu yhteiskunnassa.

SDP:n tulee olla vahvemmin mukana sosiaaliturvan uudistamista koskevassa keskustelussa ja keino osallistumiseen on tarjota oma näkemys. Demarinuoret ovat esittäneet sosiaaliturvajärjestelmän korvaamista yleisturvalla, jonka yhtenä tavoitteena on vähentää yksilöä turhaan rasittavaa byrokratiaa. Yleisturva pitää huolta ihmisen toimeentulosta vaikeiden tilanteiden edessä, mutta palkitsee samalla myös aktiivisuuteen työnhaussa.

Mielestäni SDP:n tulee ottaa monien asiantuntijoidenkin kehuma yleisturvaesitys omaksi kannakseen ja edistää hallitusvastuussa ollessaan sosiaaliturvajärjestelmän kehittämistä yleisturvan suuntaan. Poliittisena puolueena SDP:n tehtävä on esittää ratkaisuja, eikä verhoutua virkamiestyön taakse. Yleisturva on todella hyvin valmisteltu malli, joka vastaa arvojamme.

Ottamalla mallin osaksi SDP:n linjaa, pystymme ottamaan etunojan suomalaisessa sosiaaliturvasta käydyssä poliittisessa keskustelussa.

 

Voit lukea lisää yleisturvasta täältä: http://demarinuoret.fi/yleisturva/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Eikö tuo kaadu jo siihen että asumisen tukia ei sisällytetä systeemiin mitenkään? Kasvukeskuksissa asumisen tuet ovat huomattavasti suuremmat kuin varsinaiset toimeentuloon tarkoitetut etuudet. Esim Helsingissä toimeentulotuen perusosa on alle 500€ muutta sossu hyväksyy asumiskustannukset aina 675€ saakka.

Mikään systeemi joka ei sisällä asumisen tukia ei ole uskottava vähentämään kannustinloukkuja tai purkamaan byrokratiaa merkittävästi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Järjestelmä on aina yhtä huono kuin sen heikoin lenkki. Eli, tässä tapauksessa pääkaupunkiseudun asumisen kalleus.

Suomessa, tällä hetkellä, asuminen tarjoaa parasta tuottoa niin kauan, kuin sen hyödyntäminen myönnetään kohtuuttomaksi, valtion tukien rahastusmenetelmäksi.

Kannustinloukkuihin törmätään aina, jos kansalainen on valmis tekemään työtä ja maksamaan veroja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tähän voi vain sarkastisesti todeta, että päätitte sitten kehitellä yleisturvan, koska ette voi kannattaa perustuloa. Not invented here...

No, sinänsä ihan myönteistä, että edes nuoret ymmärtävät perustulon välttämättömyyden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset