eveliinaheinaluoma

Sosialidemokraatit esittävät paperittomien palveluiden parempaa valmistelua

  • Sosialidemokraatit esittävät paperittomien palveluiden parempaa valmistelua

Avaan seuraavaksi eilisessä Helsingin kaupunginvaltuustossa käsiteltyä paperittomien ihmisten palveluita koskevaa päätöstä.

Sosialidemokraatit pitävät tärkeänä, että paperittomien Helsingissä olevien ihmisten palvelut järjestetään asianmukaisesti ja perusihmisoikeudet turvaten. Pidimme asiasta äänestyksen jälkeen kaupunginhallituksen tekemää esitystä kuitenkin puutteellisesti valmisteltuna ja sekavana ja siksi esitimme, että asia palautetaan uutta valmistelua varten.

Halusimme myös, että päätöksenteko asiassa pohjaa nykyisen tilanteen selvittämiseen ja kunnolliseen virkavalmisteluun.

Valtuuston keskiviikon kokoukseen valmistautuessamme kävi ilmi, että asiaa koskeva virkamiesvalmistelu on kesken ja juuri valmistumassa. Kaupunginjohtaja on viime keväällä asettanut työryhmän koordinoimaan turvapaikanhakijoiden ja paperittomien henkilöiden palvelutarpeita kaupungissa. Työryhmän viimeinen kokous on ollut tiistaina ja sen loppuraporttia on ryhdytty kirjoittamaan. Työryhmä on tehnyt - laajan selvityksen, joka kattaa muutakin kuin peruspalvelut. Päätöksentekijöinä meidän tulisi saada tämän asiantuntijaryhmän selvitykset ja näkemykset luettavaksi ennen kuin teemme asiassa päätöksiä. Nyt nämä selvitykset eivät ole olleet päätöksentekijöiden käytettävissä.

Sosialidemokraattisessa ryhmässä sovittiin palautusesityksen tekemisestä (kirjoituksen lopussa). Esityksen mukaan jatkovalmistelussa otetaan huomioon joulukuussa 2017 valmistuvan asiantuntijaraportin suositukset. Selvitystyön pohjalta tehdään esitys tarvittavista linjauksista alkuvuodesta 2018. Ehdotuksen rakentamisessa tulisi pyrkiä mahdollisimman laajaan yksimielisyyteen, kuten kaupungin strategianeuvotteluissa tehtiin.

Työssä tulisi pyrkiä yhteisiin linjauksiin pääkaupunkiseudun kuntien sekä muiden kasvukeskusten kanssa paperittomien palveluiden laajuudesta.

Kävimme SDP:n ryhmässä asiasta perusteellisen keskustelun, jossa oli yhteinen näkemys siitä, että paperittomien tilanteeseen pitää löytää kestävä ratkaisu ja että valmisteluprosessissa on korjattavaa. Ryhmäkokouksen jälkeisessä keskustelussa ja itse äänestyksessä ryhmämme jakaantui. Puolet ryhmästä näki asian palauttamisen valmisteluun perusteltuna ja toinen puoli painotti sitä, että asiaan tulee nyt saada ratkaisu. Molemmat kannat olivat hyvin perusteltuja ja pitkään pohdittuja.

Paperittomien tilanne on monisyinen ja on mielestäni selvää, että meillä tulisi Suomessa olla yhteneväiset linjaukset, jotta ihmiset eivät olisi palveluiden osalta eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, millä paikkakunnalla majailee. Tilanteeseen ja paperittomien ihmisten asemaan pitäisi mielestäni kyetä löytämään kestävä ratkaisu.

Palautusesitys:

 

Asia palautetaan valmisteluun siten, että aloitevastauksessa otetaan huomioon joulukuussa 2017 valmistuvan asiantuntijaraportin suositukset. Kaupunginjohtajan keväällä asettaman työryhmän tehtävänä on ollut kartoittaa turvapaikanhakijoiden ja paperittomien henkilöiden tilanteeseen liittyviä haasteita ja palvelutarpeita sekä tehdä esitys kaupungin yhteisistä linjauksista niihin vastaamiseksi. Työryhmä on tehnyt laajan kartoituksen paperittomien palveluista ja tehnyt myös kansainvälistä vertailua. Työryhmässä on ollut edustus sosiaali- ja terveystoimialalta, kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta ja kaupunginkansliasta sekä edustajat Helsingin diakonissalaitokselta, Suomen Mielenterveysseuralta sekä Helsingin poliisilaitokselta.

 

Selvitystyön pohjalta tehdään esitys tarvittavista linjauksista alkuvuodesta 2018. Helsinki pyrkii yhteisiin linjauksiin pääkaupunkiseudun kuntien sekä muiden kasvukeskusten kanssa paperittomien palveluiden laajuudesta. Helsinki pyrkii löytämään kestäviä ratkaisuja paperittomien tilanteeseen yhteistyössä valtion kanssa. Linjausten valmistelussa huomioidaan paperittomien ihmisten oikeudet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Hurskastelua! Hyväksytty jo Demarien tuella.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Anteeksi tietämättömyyteni, mutta minua kiinnostaisi kovin tietää ovatko paperittomien oikeudet tämän päätöksen jälkeen erilaiset, kuin tavallisten suomalaisten köyhien ihmisten oikeudet? Voiko tämän jälkeen paperiton mennä esimerkiksi lääkäriin tai hammaslääkäriin ilmaiseksi, samoin kuin suomalaisetkin tulottomat köyhät ihmiset?

Olen jo aikaa sitten lehdistä lukenut surullisia tarinoita, etteivät kaikki vanhukset edes pysty ostamaan tarvittavia lääkärin määräämiä lääkkeitään, mutta onko tilanne tänään jo täysin muuttunut Helsingissä? Entä kuinka laita on muualla maassamme?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaija, siitä on Helsingin Uutisissa:

Päätös tarkoittaa, että paperittomilla on jatkossa oikeus Helsingissä muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin, suun terveyden hoitoon ja hätä- ja kriisimajoitukseen, oikeudelliseen neuvontaan ja psykososiaaliseen tukeen.

Apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) sanoi Ylelle, että palvelujen laajuus tulee olemaan samaa tasoa kuin turvapaikanhakijoille.

Heille taataan valtion puolesta muun muassa asuminen, päivittäinen ruoka, käyttörahaa sekä alaikäisille koulunkäynti.

Vesikansan mukaan myös mielenterveyspalvelut ovat mukana. Hänen arvionsa mukaan terveydenhuollon laajentaminen tulee maksamaan 200 000–400 000 euroa.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/585454-yl...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu kiitos Seija vastauksestasi, mutta tuon olin jo lukenut itsekin aikaisemmin. Tietämättömyyteni koski juuri näiden suomalaisten köyhien asemaa, jos niitä pitäisi tasapuolisuuden nimissä jotenkin verrata paperittomiin.

Mikä on heidän tilanteensa, eli ovatko esimerkiksi lääkkeet ja terveyskeskusten käyntimaksut heillekin Helsingissä ilmaisia? Jos ne eivät sitä ole, niin kyllä luulisin kyllä epäoikeudenmukaisuuden tunteiden tästä vain entisestään lisääntyvän.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Seija Nylund,

Mikä instanssi Helsingissä määrittelee sen tarvittavan terveydenhoidon ja sosiaalihuollon ilmeisesti olemattoman "rajapinnan" ja kustannukset paperittomalle tuntemattomalle henkilölle ?

Onko se terveyskeskuksen sairaanhoitaja, lääkäri vai sosiaalihoitaja - tai työpaikan demari, vasemmistoliittolainen, vihreä, ruotsalainen tai kepu ?

Tuo 200.000- 400.000 euron arvio on ikävä kyllä vedetty täysin hanurista.

Paperittomia ei itse asiassa ole olemassa, vaan tämä taitaa olla aivan oma suomalainen kekstty nimike laittomasti maassa oleville ?

EU:n kansalaisethan voivat mm. Romanian romanit olla Suomessa täysin laillisesti oikeutettuina sosiaaliturvaan ja terveydenhoitoon.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kysymyksesi on ihan oikea. Päätös sisältää ristiriitaa perustuslain kanssa. Tätä varmaan selvitellään piakkoin?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Toinen mielenkiintoinen kysymys tuli myös mieleeni. Voivatko "paperittomat" Espoosta tai vaikkapa Rovaniemeltä tulla kaikki helsinkiläisten terveyskeskusten hoidettavaksi - ilman papereita se kai on nyt sitten ihan mahdollista?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Huonon päätöksen parempi valmistelu; tehdään sutta huolella.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Demarit,

on ymmärrettävää, että autatte, mutta onko kyse laittomasti maassa olevista vai romaneista, vai mistä on kyse?

Miksi puhutte yhä paperittomista, sehän täysin virheellistä kielenkäyttöä.

Nyt meni kyllä Demareilta kannatus, jos kantasuomalaisten syrjintä terveyspalvelujen saatavuudessa, laittomasti maassa olevien suosimisella, on todellista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Romanithan tulevat EU-maista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Niin tulevat, ja ovat täällä kerjäläisinä!

Onko heillä ollut oikeudet terveyspalveluihin, kuten kaikilla muilla EU:n jäsenmaiden kansalaisilla?

Asuvat kuitenkin 'irtolaisina' omissa leireissään. En tiedä, ihmettelen!

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Hyvä, että yrititte. Järki ei nyt voittanut. Kiitos siitä, että yritit pitää mielen rauhallisena ja odottaa kaupunginjohtajan asettamaa virkamiesvalmistelua, joka olisi ollut juuri valmistumassa. Se antoi ainakin minulle toivoa siitä, että SDP on vieläkin rationaalinen puolue eikä kokonaisuudessaan tunnehörhöjen puolue.

Juhani Piri

Kiitosta vaan. Näyttää ne muumit kaikonneen hallituksenkin laaksosta. Nämä korvaillaan sitten verovaroin.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Kustannusarviossa henkilöä ja vuorokautta kohden majoituksen kustannukseksi arvioidaan 35 euroa, ruokakorvaukseksi mainittu 7,36 euroa ja lääkekuluiksi 5 euroa. Kustannus yhteensä olisi siten 47,36 euroa/henkilö/vuorokausi. Tilapäistä asumispalvelua käyttäviä arvioidaan olevan 500—1 000 henkilöä noin kolmen kuukauden ajan, ruokakorvausta hakevia 1 500 henkilöä noin puolen vuoden ajan ja muiden kustannusten perusteena on 1 000 henkilöä samoin puolen vuoden ajan.

Edellä esitetyn perusteella voidaan arvioida, että kuntien menot vuodessa olisivat yhteensä 5 346 000 euroa vuodesta 2018 lukien. Kunnat hakevat korvauksen antamastaan kiireellisestä sosiaalipalvelusta aiheutuneisiin kustannuksiin Kansaneläkelaitokselta. Valtion talousarvioon varataan momentille 33.60.37 määräraha Kansaneläkelaitokselle maksettavia suorituksia varten. Kustannusten laskuttamisesta ja maksamisesta, korvauksen hakemisesta ja muista niiden hallinnointiin liittyvistä seikoista annetaan valtioneuvoston asetus.

********

Jos nyt yhtään ajattelee asiaa loogisesti niin ei ole mikään mahdottomuus että yllä oleva laskelma ~3000 henkilöstä käyttäisi kyseiset palvelut Helsingissä.

Kun siellä valtuuston tunteikkaista huuliväpisten esitetyissä hölynpölyissä arveltiin laskun olevan noin 200 000-300 000 vai joko se kohosi jossakin vaiheessa 700 000e. Tässä on realistinen arvio tulevaisuudelle. Yli 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Toistan: YLI 5 MILJOONAA EUROA VUODESSA!

Juhani Piri

Ja mikäli yhtään on näitä turvapaikka ja pakolaislaskelmia seurannut, niin ne on aina REILUSTI alakanttiin virheellisiä. Eli en yhtään ihmettelisi vaikka lasku olisi yli 10 miljoona vuodessa Helsingille.

Eikä tuossa yllä olevassa laskelmassa ole mukana muuta kuin ne turvapaikkaprosessin käyneet jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Mukana ei siis ole muita paperittomia jotka nostavat kustannuksia.

Juhani Piri

Olen kyllä todella tyrmistynyt kuinka huonoilla valmisteluilla päätöksiä voidaan tehdä. Tämäkin aloite oli todella huonosti valmistettu eikä tietoa ollut mihinkään asiaan, pelkkää tunteellista löpinää. Tätä asiaa koskevan työryhmän selvitys olisi tullut noin 2 viikon sisään ja olisihan se nyt kaiken järjen mukaan pitänyt odottaa siihen asti, että työryhmän selvitys on edustajien luettavissa. Ties mitä tietoa ja ehdotuksia niissä papereissa olisi ollut.

On kyllä täysin edesvastuutonta minkään kunnan tai kaupungin tehdä tällaisia päätöksiä tällaisilla tiedoilla. Kyllä alan olemaan vahvasti sitä mieltä, että PUNAvihervasemmisto alkaa olemaan lähellä valtiollista uhkaa.

Minun ymmärrykseni ei ainakaan taitu tämän päätöksen taakse millään tavalla. Voin vaan kuvitella kuinka eri edustajien twittertilit täyttyy riemunkiljahduksista, mutta en kyllä paljon kiljahtelisi jos olisin osallinen tällaiseen päätöksentekoon. Häpeäisin itseäni syvästi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eveliina ihan oikeilla jäljillä. Mitenkään puoluepoliittisesti kannustamatta olen Eveliina- demareiden kanssa ihan samaa mieltä.

"Paperittomien tilanne on monisyinen ja on mielestäni selvää, että meillä tulisi Suomessa olla yhteneväiset linjaukset, jotta ihmiset eivät olisi palveluiden osalta eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, millä paikkakunnalla majailee. Tilanteeseen ja paperittomien ihmisten asemaan pitäisi mielestäni kyetä löytämään kestävä ratkaisu".

Kyseisessä asiassa edettiin todella nopeutetussa aikataulussa. Ehkä juuri siksi, että puoluepoliittisia irtopisteitä lähdettiin keräämään vajavaisin tiedoin?

Asia ei käsittääkseni jää tähän, vaan tullaan palaamaan monilta osin.

Juhani Piri

Tämä vanhempi uutinen kannattaa lukaista ihan mielenkiinnosta.

Lääkärit: Lakiesitys paperittomien hoidosta täysi susi
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119338970_u...

Käyttäjän TimoLehti kuva
Timo Lehtiö

Minusta tämä oli erittäin hyvä taustaselvitys koko juttuun Eveliina Heinäluomalta. Osoittaa humaanisuutta asiaan. Pieni jatkoaika ei ketään olisi tappanut. Tällöin asiasta ei olisi ollut tällaista negatiivista jälkivyöryä, kun päätös olisi pohjautunut johonkin muuhun kuin "mutu"-juttuun.

Myöskin osoittaa sen, että vasemmisto ja vihreät viis veisaavat asiantuntijaselvityksistä. Populistisina puolueina haluavat kalastaa väärällä tavalla irtopisteitä. Surkeata toimintaa. Ja molemmat ovat julistautuneet sankareiksi tästä aiheesta.

Toimituksen poiminnat