eveliinaheinaluoma

Mistä Helsingin valtuuston kyselytuntihistorian pisin keskustelu käytiin?

Viime viikkojen ajan koko Suomessa on keskusteltu vanhustenhoidon tilanteesta. Vanhustenhoidon epäkohdat nousivat valtakunnan uutisiin useiden yksityisten palveluntarjoajien törkeiden laiminlyöntien vuoksi. Samaan aikaan Helsingissä on paljastunut yksityisten päiväkotien luvissa ja henkilöstön mitoituksessa selviä puutteita.

Työntekijät kertovat päiväkotien tilanteista, joissa lapsi on purrut toista lasta ja työntekijöitä on ohjeistettu valehtelemaan vanhemmille, ettei hoitajien alimitoitus paljastuisi. Omaiset kertovat järkyttyneenä kotihoidon laiminlyönneistä, jossa iäkkäät vanhukset ovat syöneet likaisista astioista.

Viime valtuuston kokouksen kyselytunnilla kävimme hoiva-alan valvonnasta valtuuston kyselytuntihistorian pisimmän keskustelun.

Kysyin pormestarilta ja apulaispormestareilta, miten Helsingin kaupunki huolehtii siitä, että yksityiset hoiva-alan palveluntarjoajat noudattavat lain ja kaupungin vaatimuksia ja täyttävät lupaehdot. Myös Aluehallintovirasto on antanut aiemmin Helsingin kaupungille huomautuksen kotihoidon järjestämisen epäkohdista. Valtuusto halusi myös tietää miten kaupunki on kehittänyt omavalvontaa?

Saimme vakuutuksen kaupungin johdolta, että valvontaa kehitetään ja työntekijöille perustetaan nimettömiä ilmoituksia varten oma kanava, jonka avulla kaupungin henkilöstöä kehotetaan jatkossa kertomaan työssään näkemistä laiminlyönneistä ja puutteista. Esitin keskustelussa, että kaupungin johto kutsuisi työntekijäryhmät ja valtakunnalliset ammattiliitot yhteiseen keskusteluun, jossa voitaisiin ratkoa ilmi tulleita ongelmia. Toivottavasti tähän esitykseen tartutaan.

Kaupungin ennätyskova kasvuvauhti vaatii, että pystymme huolehtimaan kaupunkilaisille tärkeistä lähipalveluista. Vanhempien pitää voida luottaa siihen, että päiväkodissa on riittävästi ammattitaitoisia hoitajia huolehtimaan lapsista. Työssäkäyvien omaisten pitää voida luottaa siihen, että vanhuksista huolehditaan kotihoidon ja palveluasumisen parissa.

Helsingin kasvu ja hyvä taloudellinen tilanne mahdollistaa panostamisen laadukkaisiin julkisiin palveluihin. Kaupungin tärkein tehtävä on huolehtia kaupunkilaisten peruspalveluista, varmistaa, ettäkaupunkilaisten arki on sujuvaa ja kaikista pidetään huolta. Siksi SDP:n valtuustoryhmä on esittänyt valtuustokauden aikana panostuksia varhaiskasvatukseen, kouluihin ja terveyskeskuksiin.

SDP on jo vuosia ajanut sitovan hoitajamitoituksen kirjoittamista lakiin. Tämä turvaisi, että vanhustenhoidossa on riittävästi hoitohenkilöstöä. Keskeinen syy hoivayksiköissä ilmenneisiin ongelmiin on se, että hoitajien määrä on liian pieni suhteessa hoidettaviin. Vastaava resurssipula koskee myös kotihoitoa.

Viimeksi edellisellä vaalikaudella SDP ajoi hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, mutta asia kaatui kokoomuksen jääräpäiseen vastustukseen. Sitovan hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on mahdollista vielä päättyvällä vaalikaudella. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Hallitus ei nyt voi piiloutua aikataulujensa taakse - asia on hoidettava kuntoon!

Kokoomusta lukuun ottamatta kaikki muut hallituspuolueet ovat tulleet asiassa SDP:n linjoille. Katseet kääntyvät nyt kokoomukseen, joka istuu esteenä riittävien hoitajien määrän turvaamiselle vanhustenhoidossa. Yhteiskunnan sivistyksen mitta on siinä, miten se huolehtii ikäihmisistään. SDP on valmis kirjaamaan sitovan hoitajamitoituksen lakiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit ()

Samuli Karjalainen

Miten riittävä hoitajien määrä turvataan Enontekiölle tai Piippolaan. Kekkosen Koko Suomi asuttuna-politiikka kostautuu nyt.

Toimituksen poiminnat