*

eveliinaheinaluoma

Kaikki blogit puheenaiheesta Kannustava perusturva

Tukien laskentaperusteita muutettava sosiaaliturvan uudistuksessa

Työttömien lehtihaastatteluissa huomio kiinnittyy yhä uudelleen pätkätöiden vastaanottamisen mielekkyyteen. Elämä menee tyhjätaskulla sekaisin pahimmillaan kuukausiksi, koska työttömyysturvan maksu keskeytetään byrokraattisen selvityksen ajaksi. Sana ”turva” ei sovi lainkaan kiristyneessä aktivointi- ja karenssi-ilmapiirissä nykytilanteeseen. Mitä jos tukien maksaminen ei lähtökohtaisesti keskeytyisi?

Sipilän perustulolinjaus sulkee pois Vihreiden mallin

Pääministeri Juha Sipilä linjasi tänään, että perustulon tulee kannustaa työntekoon. Hyvä linjaus, mutta samalla se sulkee ulos Vihreiden perustulomallin. Miksi? 

Vihreiden mallia, jossa annettaisiin 560€ jokaiselle aikuiselle suomalaiselle kuukaudessa, on tutkittu eduskunnan tietopalvelun puolueettomilla asiantuntijoilla. Tulokset osoittavat, että heidän mallinsa heikentää työnvastaanottamisen kannustimia.  Tämän vuoksi Vihreiden malli lienee poissuljettu. 

Kannustava perusturva hallituksen perustulokokeilun malliksi?

Kelan pääjohtaja myönsi sosiaaliturvassa olevan liikaa kannustinloukkuja. Tueksi väitteilleen hän otti grafiikan VATT:n tänä syksynä julkaistusta tutkimuksesta.

Grafiikka puhuu karua kieltään suomalaisesta sosiaaliturvajärjestelmästä. Alle 2500 euron kuukausipalkalla ei kannata tietyissä tapauksissa ottaa työtä ollenkaan vastaan. Vasta kun tulosi nousevat yli 2600 euron on palkkatyö näissä tapauksissa kannattavaa.

Mistä töitä maahanmuuttajille?

EK kertoi 23.10. että 40 prosenttia työikäisistä maahanmuuttajista ei ole työelämässä. Olen viime aikoina tutkinut Suomen sosiaaliturvajärjestelmän tuloloukkuja. Siltä pohjalta on yllättävää että työttömyysprosentti on noinkin pieni. Ehkä kaikki maahanmuuttajat eivät tiedä, että työnteko Suomessa on lähes kannattamatonta. Kielimuuri taitaa haitata kaikkien mahdollisten tukien hakemista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä